Digestory
Vôňa, ktorá sprevádza varenie a šíri sa po dome, v nás často vyvoláva pozitívne pocity, no dokáže aj obťažovať okolie – a to aj pre členov domácnosti, nieto ešte susedov. Našťastie máme spôsoby, ako to sa toho zbaviť. Digestory viacerých typov nájdete v ponuke Pabex.
#showmore#
To, čo zostáva medzi stenami dlhšie, nie je len samotný zápach, ale aj celkom hmatateľné látky. Varením a vyprážaním vznikajú výpary, ktoré sú zmesou pary, tukov a iných prísad, ktoré nie vždy voňajú lahodne, najmä vo vyšších koncentráciách. To všetko sa usadzuje na okolí – na stenách, kuchynských spotrebičoch, nábytku, ako aj na našom oblečení a vlasoch. Vlhké, mastné prostredie je výborným biotopom pre rôzne mikroorganizmy, ako sú plesne či baktérie, ktoré tvoria zhluky v rôznych kútoch bytu, bohužiaľ nie hneď viditeľné. V úkryte sa potichu vyvíjajú a po čase môžu ohroziť aj zdravie obyvateľov. Ale samotná usadenina, ktorá sa tvorí pri každom ďalšom varení, sa nakoniec prejaví v podobe nechutnej lepkavej špiny. Aby som sa ho potom zbavil, je potrebné ťažkopádne drhnutie kuchynského nábytku, spotrebičov a riadu – postup, ktorý sa musí často a pravidelne opakovať. Samozrejme, kuchyňa sa aj tak čistí pomerne často, ale výpary, ktoré prenikli a usadili sa v čalúnení nábytku v miestnostiach susediacich s kuchyňou, zanechávajú pretrvávajúci a oveľa ťažšie odstrániteľný zápach. Aby ste nábytok nemuseli čistiť znova a znova, je lepšie tomuto procesu predchádzať, alebo ho aspoň obmedziť.
Ako sa zbavím zápachu?
Protiopatrením sú kuchynské digestory, ktoré zachytávajú a odstraňujú látky a pachy, ktoré by sa inak usadzovali na okolitých predmetoch. Vôňa nie je nič iné ako čiastočky danej látky vznášajúce sa vo vzduchu. Odsávač pár je navrhnutý tak, aby absorboval čiastočky vody a mastnoty a odstraňoval zo vzduchu pachy a škodlivé plyny, ako je oxid uhoľnatý. Nie je to teda žiadna extravagancia ani luxus, ale nevyhnutná v každej kuchyni a niekedy aj nevyhnutné zariadenie. Okrem toho dokážu vylepšiť aj estetiku kuchyne – mnohé z nich sa vyznačujú dizajnom a pútavosťou.
Absorbér alebo extraktor?
Digestor dokáže odstrániť nežiaduce látky dvoma spôsobmi. Buď fungujú ako pohlcovač, ktorý je vybavený filtrom prečisťujúcim vzduch, alebo odsávač, ktorý zbiera pachy z miestnosti a odsáva ich mimo nej. Najčastejšie digestor kombinuje obe funkcie v jednom zariadení a rozdiel je najmä v spôsobe jeho inštalácie: digestor by mal byť napojený na vetracie potrubie a absorbér iba priťahuje zachytené látky na uhlíkové filtre vo vnútri a vracia sa späť. vyčistený vzduch do obehu. Filtre absorbujú zápach a po určitom čase sa vymenia. Digestory najčastejšie fungujú v niekoľkých stupňoch; absorbér nastavený na daný prevádzkový režim dokáže nasávať vzduch s väčšou alebo menšou prítlačnou silou, čo má za následok inú hlučnosť.
Typy kuchynských digestorov
Digestory dostupné na trhu sa môžu značne líšiť. Prichádzajú vo všetkých tvaroch a štýloch a môžu byť inštalované v rôznych častiach kuchyne a rôznymi spôsobmi. Preto sú asi najbežnejšie v domoch komínové digestory , namontované na stene nad samotným sporákom, zvyčajne v tvare obráteného písmena T alebo Y, podskrinkové digestory , zavesené - ako už názov napovedá - pod kuchynskou skriňou. . Zaberajú málo miesta a ľahko sa inštalujú, preto sú obľúbeným riešením. Trochu odlišným typom odsávača pár sú skrinkové odsávače pár , umiestnené postupne na dne kuchynskej linky, teleskopickéalebo vytiahnutá zo skrine ako zásuvka (z vonkajšej strany je vidieť len spodok odkvapu). Menej časté, aj keď čoraz obľúbenejšie sú ostrovčekové odsávače pár , ktoré sa využívajú skôr vo veľkých kuchyniach, kde sa varí na stredovom ostrovčeku – odsávač je zavesený na šnúrach alebo tyčiach nad ním a býva napojený na ventilačný systém zabudovaný v strop.
Ktorý model si vybrať?
Odsávač pár si môžete vybrať v závislosti od viacerých faktorov: umiestnenie sporáka, priestor v miestnosti, možnosti inštalácie, ale aj váš vkus, podľa ktorého si vyberáte štýl, tvar či farbu. Z pragmatických dôvodov by však mali byť najdôležitejším kritériom technické parametre. V prvom rade stojí za zváženie energetická efektívnosť – kvôli ekológii, ale aj na účtoch. Pozor si treba dať na faktory ako energetická trieda zariadenia a typ osvetlenia – LED osvetlenie spotrebuje 10x menej energie ako klasické žiarovky a vydrží dlhšie. Pre optimalizáciu spotreby energie je dôležité mať možnosť nastaviť výkon motorov odsávača pár. Ventilátory by mali mať regulované otáčky (to určuje úroveň hluku, ktorý produkujú). Od toho závisí aj účinnosť filtrácie vzduchu. Výkon treba prispôsobiť objemu miestnosti – kuchynské digestory by mali do hodiny dokázať prefiltrovať množstvo vzduchu, ktoré zodpovedá aspoň šesťnásobku objemu miestnosti a odstrániť z nej 90 % pachov. Vyššie prevody by mali byť schopné spracovať väčšie množstvá, až niekoľkonásobne väčší objem kuchyne. Bude tiež užitočné zabezpečiť, aby digestor inštalovaný v kuchyni bol esteticky v súlade so zvyškom miestnosti a dobre sa hodil do jej umiestnenia.